top of page

EPDM gummi

EPDM-gummi, eller etenpropendiengummi som det egentligen heter, är ett syntetiskt gummimaterial som används inom ett flertal områden. Några exempel är bilinredning, tätskikt i pooler, taktäckning och i ansiktsmasker där man vill undvika silikon. Materialet är även vanligt i packningar av olika slag då det tål temperaturer ner till -35 °C.

 

Det är ett utmärkt material i applikationer där man vill undvika att materialet man använder bryts ner av UV-ljus eller ozon. Därför används EPDM gummi bland annat i produkter för taktätning, men även andra typer av produkter avsedda för utemiljöer. EPDM är även tåligt mot syror och lut, men är känsligt mot petroleumprodukter.

Elastiskt och hög draghållfasthet

EPDM-gummi är mycket elastiskt och har överlägsna värden när det kommer till draghållfasthet. Vid belastning återgår det snabbt till ursprunglig form efter rejäla töjningar på över tre gånger materialets längd. Det gör att EPDM gummi är mycket uppskattat i industriella sammanhang. Genom att det inte innehåller mjukgörare så slipper man de problem som kan uppstå med andra material som blir spröda med tiden. Detta är mycket uppskattat i applikationer som kräver absolut säker tätning över lång tid, exempelvis försegling av behållare, vattendammar, reningsverk, tätskikt till parkeringsgarage och gröna tak med mera.

bottom of page